Village Océlandes

Vakantiepark in Les Landes - Saint Julien en Born - Zuid-West Frankrijk

Les Landes

Le Courant d'HuchetVillage Océlandes ligt in Les Landes (ten noorden van Frans Baskenland); deze streek maakt deel uit van de regio Aquitaine welke uit 5 departementen bestaat (Landes, Dordogne, Gironde, Lot-et-Garonne en Pyrénées Atlantiques).  Het ligt aan de golf van Biskaje en bestaat uit ca. 6000 km2 bos.

Van oorsprong is Zuid West Frankrijk een gebied met wilde paarden, ontoegankelijke moerassen en onbegaanbare paden. Dit heeft plaats gemaakt voor een goede infrastructuur, echter met behoud van ruimte en rust. Het kustgebied (Côte d’Argent) bestaat uit een bijna 230 km lang, prachtig breed zandstrand met indrukwekkende golven. De gebieden waar gezwommen kan worden, worden intensief bewaakt, waardoor ook kleine kinderen vertrouwd kunnen zwemmen en spelen.
Achter de duinen liggen een aantal grote en kleinere meren, die vrijwel iedere vorm van watersport mogelijk maken.

Het weer in Les Landes:

Het aangename klimaat van de Atlantische kust wordt getypeerd als een zeeklimaat met veel zon (zonder benauwende hitte) en wat minder regen. Juli en augustus gelden als de zonnigste maanden, maar de voor- en nazomer (mei/juni en september/oktober) zijn overwegend behaaglijk van temperatuur. Een onweersbuitje met regen komt soms snel op en verdwijnt even snel weer. Een bewolkte dag is geen uitzondering, maar de temperatuur blijft dan toch aangenaam.

Zonsondergang in Les Landes

 

Activiteiten:

 

 

Omgeving van Village Océlandes

In de directe vindt u de dorpen Saint Julien en Born, Contis-Plage en Lit-et-Mixe. Iets verder gelegen zijn Mimizan en het bijbehorende Mimizan plage. In deze dorpen vindt u een verscheidenheid aan winkels en gezellige restaurants. In de zomer zijn er diverse markten met vele lokale producten

Auberge du born

Auberge du born

Op loopafstand van Village Océlandes kunt u heerlijk eten in Auberge-du-Born.
32 Route du Nel
40170 Saint Julien en Born
Tel. : +33 (0)5 58 42 52 03

 

Plaatsen die een bezoek waard zijn:

Gezellige badplaatsen:
Mimizan, Vieux Boucau, Capbreton

 

Frans Baskenland

Dat Frans Baskenland een bezoek meer dan waard is, valt niet te ontkennen. Je vindt er prachtige natuur en ook een heel eigen cultuur, met eigen taal, vlag en architectuur. Maar er zijn ook meer dan genoeg leuke plaatsjes om te bezoeken, van heel klein tot de bekendere steden als Biarritz en Bayonne.

Biarritz
Van over de hele wereld trekken surfers naar het surfmekka Biarritz. Alles is hier netjes en goed geregeld. Zelf de honden hebben een eigen toilet; W.C(hiens). Als je de golven de rug toekeert zie je het honderd jaar oude Casino Barrière en de buitenverblijven waar de aristocratie en de Parijse jetset begin 20ste eeuw graag verbleef.
Bayonne
Bayonne is de hoofstad van Baskenland en ligt aan de rivier de Adour.  Delen van oude muren, gebouwd in de 15e eeuw, rondom het oude centrum zijn beschermd omdat zij op de lijst van Wereld Erfgoed Unesco staan. De stad is een echte ontdekstad.  De kathedraal, Sainte-de Marie de Bayonnne, staat op de pelgrimsroute naar Santiago de Composttelle, en is onderdeel van de werelderfgoedinschrijving pelgrimsroutes in Frankrijk.
Maar je kan er ook heerlijk eten. Probeer zeker de lokale ‘Jambon de Bayonne’.
Saint Jean de Luz
Het Franse equivalent van Scheveningen. Drukke badplaats waar Louis – XIV (de Zonnekoning) trouwde met Maria Theresia van Spanje. Na hun huwelijk werd de poort van de kerk waar ze trouwden, dichtgemetseld zodat er na hun niemand meer kon trouwen.

Route van mooiste dorpjes
Dicht bij St. Jean-de-Luz richting Spaanse grens passeer je het ene na het andere mooie dorp. Het bekendst is Espelette, waar een variëteit van de rode peper – meegebracht door de conquistadores uit Zuid-Amerika – de specialiteit is. Iedereen heeft er wel een akkertje en de vuurrode pepers hangen te drogen aan de gevels. Het lokale pepertje is lichtjes pikant en wordt vooral gemalen verkocht, maar er wordt ook gelei en confituur van gemaakt. Espelette ligt op een kronkelende weg met de mooiste dorpen van het Baskenland: Ascain, Ainhoa en Saint Peé de Nivelles, met op de achtergrond het silhouet van de Pyreneeën. Ainhoa telt één hoofdstraat vol tegen elkaar gebouwde 17de- en 18de-eeuwse roodwitte huizen en een plein met de kerk, het gemeentehuis en het peloteveld.

Nog zo’n dorp is Sare, dat prachtig afsteekt bij de landelijke omgeving. Typisch voor de streek zijn de ‘Ventas’ of ‘Bentas’ (Baskisch), vroegere smokkelhutten tussen Frans en Spaans Baskenland waar je zowat alles in één hebt: winkels, snackbar, souvenirs en Baskische specialiteiten. De bekendste stop is Venta Berrouet op de weg naar Sare.